Naši odchovanci sestry Mária a Zuzana Remeňové z klubu ŠK Železiarne Podbrezová a Benjamín Belicaj reprezentujúci ŠKP Banská Bystrica úspešne vstúpili do aktuálnej zimnej biatlonovej sezóny. Aj napriek tomu, že na Slovensku sa ešte nerozbehli oficiálne preteky Viessmann pohára, tak naše dievčatá už v novembri absolvovali internú kvalifikáciu o účasť na Svetovom pohári a IBU Cup-e. Zuzana mala po prvej časti kvalifikácie účasť na Svetovom pohári takmer na dosah, ale v druhej časti vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km urobila na strelnici až 7 chýb a prehrala tak tesne o 0,15 bodu súboj s Henrietou Horvátovou. Obe sestry sa tak predstavili na IBU Cup-e vo Švedskom meste Idre. V rýchlostných pretekoch podala lepší výkon Zuzana, ktorá so streľbou 0,2 obsadila 50.miesto. Mária minula na stojke až 4 terče a napokon skončila na 79.mieste. V sobotu 27.11. boli na programe opäť rýchlostné preteky v ktorých bola tentokrát lepšia Mária, ktorá minula len jeden terč a napokon získala svoje prvé body v IBU Cup-e za pekné 35.miesto. Zuzana po 3 chybách na strelnici skončila na 73.mieste. Vyjadrenie Márie po úspešných pretekoch  (zdroj: slovenskybiatlon.sk). Na druhý deň absolvovala stíhacie preteky na 10 km v ktorých minula len 3-krát (0,1,1,1) a podržala si tak body za 36.miesto. Mária si týmto výsledkom zabezpečila účasť v 2.kole SP. Foto: Zuzana a Mária Remeňové – (zdroj slovenskybiatlon.sk)

Zuzana už 1.12. absolvovala kvalifikáciu superšprintu v IBU Cup-e v Nórskom meste Sjusjoen, kde po dvoch streleckých chybách skončila na 63.mieste. V následných rýchlostných pretekoch na 7,5 km už mala čistú streľbu a obsadila tak pekné 53.miesto. Po týchto pretekoch bola nominovaná do štafety na pretekoch svetového pohára vo Švedskom Östersunde. Mária v tom čase už absolvovala svoj sezónny debut vo svetovom pohári, keď v rýchlostných pretekoch s jednou streleckou chybou obsadila 82.miesto. Obe sa tak mohli tešiť na prvý spoločný štart na pretekoch svetového pohára, ale osud im to nedoprial, lebo pre chorobu Fialkovej a Horvátovej nemohla štafeta nastúpiť. Vyjadrenie sestier Remeňových pred pretekami (zdroj: slovenskybiatlon.sk). Sestry pre portál www.slovenskybiatlon.sk odpovedali aj na tri otázky ohľadom ich začiatkov v biatlone

Dievčatá pokračovali na pretekoch Svetového pohára v Rakúskom Hochfilzene, kde v rýchlostných pretekoch na 7,5 km súťažila iba Mária, ktorá po 3 chybách skončila na 106.mieste so stratou 4:36 minúty na víťazku Hanu Sola z Bieloruska. V sobotu 11.12. sa splnil sen aj Zuzane Remeňovej, ktorá si odbila svoju premiéru v pretekoch Svetového pohára. Spolu so sestrou Máriou a sestrami Paulínou a Ivonou Fialkovými nastúpili v štafete. Prvé úseky mali na starosti sestry Fialkové, ktoré odovzdávali tretí úsek Márii na 15.mieste. Tá na strelnici v oboch streľbách musela po 3-krát dobíjať, ale slušným behom dokázala klesnúť len o jedno miesto a Zuzane tak odovzdávala štafetu na 16.mieste. Zuzana tak mala pred prvou streľbou nôž na krku aby ju najrýchlejšie súperky neobehli o kolo a tak by museli našu štafetu stiahnúť. Zuzana však ležku zvládla síce s tromi dobíjaniami, ale zo strelnice vybehla ešte pred najrýchlejšími Švedkami. V druhej streľbe dobíjala iba 2-krát a nakoniec doviedla Slovenskú štafetu na peknom 16.mieste so stratou 5 minút na víťazky. Vyjadrenie Zuzany pre portál www.slovenskybiatlon.sk. Mária už 16.decembra absolvovala ďalšie preteky SP vo Francúzskom meste Annecy, kde v rýchlostných pretekoch minula až 4 terče a skončila so stratou 3:54 minúty na 99.mieste.

 Na konci decembra sa v Osrblí konali kvalifikačné preteky dorastu a juniorov o účasť na Majstrovstvách Európy a juniorky a ženy súťažili o jedno voľné miesto na Svetový pohár v Oberhofe. Medzi 16 ročnými dorastencami si výborne počínal Sebastián Belicaj, ktorý v rýchlostných pretekoch skončil na 3.mieste a v pretekoch s hromadným štartom na 7,5 km len tesne o 1,7 sekundy prehral s Michalom Adamovom. Viac sa darilo jeho bratovi Benjamínovi Belicajovi, ktorý v rýchlostných pretekoch obsadil 2.miesto a v pretekoch s hromadným štartom bol taktiež druhý. Výsledky z 29.-30.12. (stiahni tu). O účasť na juniorskom IBU Cup-e a ME musel zabojovať v dodatočnej kvalifikácii 3.-4.januára 2022. Tu opäť Benjamín nesklamal a po dobrých výkonoch si vybojoval vytúženú účasť na juniorskom IBU Cup-e. Boj o jedno voľné miesto na SP zvládla najlepšie Mária Remeňová. Jej sestra Zuzana sa zase predstaví na juniorskom IBU Cup-e v Slovinskej Pokljuke. Foto: Sebastián Belicaj – (autor Monika Belicajová)

  Už 7.januára v Oberhofe sa podarilo Márii Remeňovej dosiahnúť svoj najlepší výsledok v tejto sezóne, keď po jednej chybe na strelnici finišovala na peknom 65.mieste so stratou 2:26 minúty a len tesne jej tak ušla účasť v stíhacích pretekoch. Vyjadrenie Márie po pretekoch (zdroj www.slovenskybiatlon.sk). Na druhý deň sa bežala zmiešaná štafeta (2 muži + 2 ženy), kde Mária opäť predviedla parádny výkon a doviedla Slovenskú reprezentáciu na konečnom 17.mieste. Mária už 12.januára štartovala na ďalšom kole SP v Nemeckom Ruhpoldingu, kde v rýchlostných pretekoch na 7,5 km obsadila po jednej strelckej chybe 77.miesto so stratou 2:50 minúty na víťazku. Za dva dni už spolu so sestrami Fialkovými a Júliou Machyniakovou bežali štafetu. Mária bola opäť ako finišmanka. Na strelnici trafila všetky terče s dvoma dobíjaniami a posunula našu štafetu na 17.miesto.

 Zuzana sa v dňoch 12.-16.januára zúčastnila juniorského IBU Cup-u v Pokljuke, kde mala na dosah umiestnenia v TOP 10. Všetko sa však lámalo na strelnici, kde v prvých rýchlostných pretekoch minula až 3 terče a aj napriek 13 najlepšiemu bežeckému času to stačilo len na 20.miesto (strata na 10 miesto bola iba 29 sekúnd). V sobotu 15.1. boli na programe opäť rýchlostné preteky, kde mala Zuzana zase 14 najlepší bežecký čas, ale 3 chyby na strelnici ju odsunuli na 19.miesto. Najlepší výsledok dosiahla v nedeľu 16.1. keď spolu s Damiánom Cesnekom v single miešanej štafete skončili na výbornom 5.mieste. Zuzana opäť skvelo bežala, keď mala na svojich úsekoch 3. a 4. najlepší bežecký čas. Foto: Zuzana Remeňová a Damián Cesnek spolu s trénermi – (zdroj www.slovenskybiatlon.sk)

 Svoj debut na medzinárodnej scéne zažil aj Benjamín Belicaj, ktorý je síce vekom ešte dorastenec, ale nestratil sa ani medzi juniormi. Na juniorskom IBU Cup-e v Pokljuke sa predstavil v rýchlostných pretekoch na 10 km, kde po jednej chybe na strelnici obsadil pekné 54.miesto spomedzi 100 štartujúcich. O dva dni mali na programe opäť rýchlostné preteky na 10 km a Benjamín po jednej streleckej chybe obsadil 64.miesto. Na záver sa predstavil ešte aj v miešanej štafete spolu s Jakubom Borgulom a Emou Kapustovou s Barborou Skačanovou. Benjamín bežal prvý úsek a opäť nesklamal hlavne na strelnici, kde trafil všetky terče bez dobíjania. Bežecky však nestačil na najlepších a so stratou 1:47 minúty odovzdával len tesne za TOP 10 na 13.mieste. Foto: Benjamín Belicaj – (autor Monika Belicajová)

Dúfame, že sestry Remeňové a bratia Belicajový budú svojimi výkonmi a výsledkami naďalej robiť radosť nielen Nášmu klubu ale aj celej Orave a preto im stále budeme fandiť a držať palce.