Dňa 5.februára 2022 Náš klub v spolupráci s Penziónom Pohoda Krušetnica zorganizovali úvodný ročník “Pohodovej desinky”. Organizátorov milo prekvapila na Oravské pomery nadpriemerná účasť až 64 pretekárov. Bolo to aj vďaka voľnému termínu v Slovenskom pohári, keď sa pretekov mohli zúčastniť aj “profi” kluby ŠKP Martin, KBL Jasná, ŠKP Bratislava. Na veľmi dobre pripravených tratiach sa ako prvý na štart postavili žiaci a žiačky, ktorí bežali klasickou technikou. V kategórii najmladších žiačok zvíťazila Dorota Holmíková z Vavrečky, ale v ostaných kategóriách dominovali pretekári z “profi” klubov, keď si víťazstvá vybojovali: Klaudia Sitáriková (KBL Jasná) 9-11 r., Eliška Ferenčíková (ŠKP Bratislava) 12-14 r., Alexander Dirnbach (KBL ŠKP Martin) 9-11 r. a Michal Smieško (KBL Jasná) 12-14 r.

 Po nich sa už na hromadný štart postavilo 38 pretekárov v kategóriách dorast a dospelí. Dorastenci bežali trať 5,5 km a z víťazstva sa tešil Martin Stankoviansky (KBL Jasná), ktorý porazil dvojicu našich odchovancov Sebastiána Belicaja (ŠKP B.Bystrica) a Jakuba Ferenčíka (ŠKP Bratislava). Medzi dorastenkami zvíťazila Eliška Molnárová z KBL Jasná. V hlavných mužských kategóriách (Muži I. II. III.), ktorí bežali 11 km voľným štýlom hneď od začiatku diktovala tempo dvojica borcov z KBL ŠKP Martin – Ján Holiga (muži II.) a Richard Demeter (muži III.). S tímto duom dokázala držať krok iba dvojica Oravských bežcov a to Slavomír Praj z TT Vavrečka a Jozef Madleňák z Oravan Oravská Jasenica.

 Do cieľa ako prvý dobehol Ján Holiga, ktorý zdolal Richarda Demetera o 1:37 minúty, Slavomíra Praja o 2:19 min. a Jozefa Madleňáka o 2:37 min. Z našich pretekárov bol najrýchlejší Peter Sitárik (muži III.) – celkovo 5.miesto, ktorý zdolal Mareka Vošku (muži II.) – celkovo 6.miesto. V kategórii Muži I. zvíťazil Matej Madleňák z Oravskej Jasenice, ktorý aktuálne oblieka dres prvoligového futbalového klubu MFK Ružomberok. V kategórii Muži nad 60 rokov zvíťazil Ján Holiga st. z KBL ŠKP Martin.

Foto – trojica najlepších v kategórii Muži II. 40-49 r. – 1. Ján Holiga, 2. Slavomír Praj, 3 Jozef Madleňák – autor Miro Kovalíček

Kategórie žien bežali trať 7,4 km voľným štýlom a z celkového víťazstva sa tešila naša odchovankyňa Anežka Smarkoňová (ŽP Podbrezová), ktorá porazilu ďalšiu našu bežkyňu Michaelu Maxovú. V kategórii žien II. zvíťazila Petra Ferenčíková z ŠKP Bratislava.

Výsledky – (stiahni tu)

Fotogaléria od autora Mira Kovalíčka – pozri tu.

Na záver chceme poďakovať Petrovi Sitárikovi, ktorý v priebehu týždňa dokázal spolu so svojim tímom (Marek Voška, Ľubica Kubasová, Blažena Náčinová, Alena Beloritová a Dagmar Kormaňáková) zorganizovať dvoje preteky. Sponzorsky celú akciu podporili KB Breza, Penzión Pohoda Krušetnica a všetci pretekári ktorí prispeli na dobrovoľnom štartovnom. Spoza mikrofónu nás celou akciou opäť sprevádzal Ján Madelňák z Oravskej Jasenice.

Ďalšie kolo Oravského pohára v behu na lyžiach je na programe v sobotu 12.februára vo Vavrečke.