Prvý marcový víkend (4.-5.marca 2023) sa konal jubilejný 50 ročník masového behu Biela Stopa SNP. V sobotu súťažili dospeláci v pretekoch voľnou technikou. Náš klub reprezentovala trojica bežcov – manželia Peter a Mária Sitárikový a Jarmila Kakusová ktorí bežali trať 25 km. Peter Sitárik štartoval až z tretieho koridoru a tak musel na úzkej trati dosť namávaho predbiehať výkonnostne slabších pretekárov. Aj keď sa mu to dosť rýchlo podarilo, tak už nemal šancu súperiť s najlepšími. Napokon skončil celkovo na 21.mieste, ale vo svojej kategórii 46-55 r. obsadil konečné 10.miesto. V rovnakej kategórii skončil Jozef Madleňák z Oravanu Or.Jasenica na 24.mieste. Viac sa darilo jeho manželke Márii Sitárikovej, ktorá po veľmi dobrom výkone vybojovala vo svojej kategórii 46-55 r. skvelé 3.miesto. Jarmila Kakusová skončila medzi ženami celkovo na trinástom mieste, ale vo svojej kategórii 36-45 r. obsadila pekné 5.miesto. Ďalší Oravskí bežci skončili nalsedovne: Michal Strežo (BK Dolný Kubín) 17-35 r. 31.miesto, Miroslava Strežová (BK Dolný Kubín) 17-35 r. 17.miesto, Jozef Janík (ŠKP Námestovo) 36-45 r. 14.miesto, Peter Škvarka (Dolný Kubín) 36-45 r. 18.miesto. Výsledky 25 km voľnou technikou- stiahni tu.

Na hlavnej 50 km trati podali opäť výborné výkony bežci z Vavrečky reprezentujúci klub ŠKP Námestovo – Mário Košút a Slavomír Praj. V celkovom poradí obsadil Mário Košút výborné 5.miesto, ale vo svojej kategórii 17-35 r. finišoval na 4.mieste. Slavomír Praj dobehol do cieľa celkovo na deviatom mieste, ale vo svojej kategórii 46-55 r. obsadil výborné 2.miesto. V rovnakej kategórii skončil Jaroslav Genšor (Vittoria Námestovo) 7.miesto, Rastislav Trabalík (Oravan Or.Jasenica) 25.miesto a Miroslav Kasan (Slovan Vavrečka) 28.miesto. V kategórii 56-65 r. mužov obsadil Jozef Jagelka zo Zubrohlavy 16.miesto a Juraj Vajduliak z MK Tvrdošín 20.miesto. Výsledky 50 km voľnou technikou – stiahni tu.

V nedeľu boli na programe preteky klasickou technikou na 30 km. Najlepší výsledok dosiahol Slavomír Praj, ktorý dobehol celkovo na 7.mieste, ale vo svojej kategórii 46-55 r. nedal svojim súperom žiadnu šancu a zvíťazil. V rovnakej kategórii obsadil Peter Sitárik 9.miesto, Miroslav Kasan 24.miesto, Ladislav Kubalák (Tvrdošín) 40.miesto.
Mário Košút skončil celkovo na 16.mieste ale vo svojej kategórii 17-35 r. bol deviaty. Jozef Jagelka 56-65 r. získal 22.miesto a Kamil Slušňák (Slavia D.Kubín) 23.miesto.
Medzi ženami podala výborný výkon Daniela Chajdiaková z TT Vavrečka, ktorá dobehla celkovo na 2. mieste a aj vo svojej kategórii skončila druhá. Výsledky 30 km klasickou technikou – stiahni tu.

 Po dospelákoch sa na štart postavili žiacke kategórie. Na trati 2 km klasickou technikou vybojovala Klaudia Sitáriková (KBL Jasná L.Mikuláš) v kat. ml. žiačok 3.miesto. Spomedzi chlapcov bol najrýchlejší Viktor Chajdiak (ŠKP Námestovo / TT Vavrečka), ktorý skončil na v kat. ml. žiakov na 4.mieste, Ján Buc (ŠKP Námestovo / TT Vavrečka) na 6.mieste a Peter Holmík (ŠKP Námestovo / TT Vavrečka) dobehol na 8.mieste. V kategórii st. žiačok na trati 4 km klasicky obsadila Nela Janíková (ŠKP Námestovo) 6.miesto. Výsledky žiaci klasickou tech. – stiahni tu.